Tjongie's website:
Contact | Actueel | Home | Geloof | Recht | Sport | Werk
Sport

1e Ronde KNSB-beker: thuis tegen Soest

Soest won vorig jaar binnen de Stichts Gooise Schaakbond het bekertoernooi en mocht als regionale kampioen meedoen aan de landelijke beker. Wij spelen mee omdat we ook in de landelijke competitie uitkomen. Met een fikse ratingplus en thuis zou dit klusje toch geklaard moeten worden. Die kant leek het ook op te gaan, Mark was weer terug van vakantie, had boek 4 en boek 6 van de stappenmethode mee en de boeken niet dicht gelaten. Al snel had hij een stuk te pakken:

Marksoest  

Zwarts laatste zet was Pd5 en wit pareerde met Pe2. Dat was niet goed en Mark wist het overtuigend aan te tonen.

12 exf3! en wit kan niet terugslaan. Als hij dat toch doet, dan slaat zwart de loper op f4 en slaat wit wederom terug dan volgt Dh4+ met stukwinst.

Daarom besloot wit eerst maar het paard op d5 uit de weg te ruimen met 13 Lxd5, maar Mark was niet voor één gat te vangen, ruimde ook een paard op 13 fxe2 en omdat zowel de loper als de dame instaan, won Mark een stuk en een tijdje later de partij.

1-0 voor, maar intussen was Ewoud druk bezig met verliezen. Hij zag niet hoe wit hem mat moest zetten en ging rustig verder met ontwikkelingszetjes. Toen hij wakker werd was het te laat: zie hiernaast. Wit speelde rustig Th3-h6 en voor de vorm speelde Ewoud nog wat door, maar vergeefs! Credits overigens voor Marijke Kok.

  Ewoudsoest

Daarmee kwam het op de partijen van Ruben en Olger aan. Olger was in een c3-Siciliaan vooral door zwart langs ongebaande paden gegaan, het werd Ben-Oni achtig, maar plots was daar de kans. Olger deed nog wat tussenzetjes, maar sloeg toen toe:

36 Pa4xc5!

Omdat de pion op d6 gepend staat, moet zwart wel terugslaan met de b-pion 36 bxc5.

En hier had wit het af kunnen maken met ......

Maar Olger speelde logsicherwijs 37 Dxa5+ Kd7 en na 38 Da7+ Ke8 39 b6 bleek zwart remise te kunnen maken met eeuwig schaak. Olger deed echter een winstpoging en verloor toen: 2-1 achter!

Olgerkans1soest

Dat legde een behoorlijke druk op de schouders van Ruben, maar in de volgende stelling won hij soepel een pionnetje en mede dankzij de 5 seconden die je er per zet bijkrijgt, trok hij de partij naar zich toe.

Ruben speelde f2-f3 en die pion mocht zwart niet slaan op straffe van verlies van de loper. Ruben ging verder met f3xe4 en e4-e5 en won zoals gezegd.

2-2!! en dus snelschaken.

Rubensoest

Dat gebeurt niet vaker dat Olger of Ewoud verliest, laat staan dat ze allebei tegelijk verliezen. Gelukkig presteerde Mark en Ruben beter; vooral Ruben mag tevreden zijn met een overwinning op een 1900+ speler. Bij 2-2 moet er gevluggerd worden en we moesten winnen. 2-2 in het snelschaken zou niet genoeg zijn, want dan viel bord 4 uit de wedstrijd af (het bord waar Mark had gewonnen) en zouden we die wedstrijd met 2-1 verloren hebben. Er moesten dus meer mensen winnen dan verliezen.

In het snelschaken speelde Mark snel remise, in een toreneindspel kwam er een zetherhaling op het bord. Olger revancheerde zich moeiteloos en Ruben kwam ook met een halfje voor de dag. Dat betekende dat ik aan remise genoeg had. Net als in de reguliere partij kwam ik 2 pionnen voor, blunderde er één weg en gaf zwart een tegenkans, maar toen die niet werd gepakt, was de rest gemakkelijk en zo wonnen we het snelschaken met 3-1 en zijn we door naar de volgende ronde. Dan spelen we weer thuis en voor het eerst in de historie spelen we dan tegen een meesterklasseteam: Utrecht. Komt dat zien. Datum volgt nog.

 

 


Contact | Actueel |Home | Geloof | Recht | Sport | Werk