Tjongie's website:
Contact | Actueel | Home | Geloof | Recht | Sport | Werk
Sport

Golf - het handicapsysteem

Golf is een individuele sport en je speelt altijd met en tegen jezelf. Boek ik nog progressie of niet? Maar zelfs golfers willen wel eens samenspelen. Hoe bepaal je dan wie het die keer het beste heeft gedaan? Je kan gewoon de slagen tellen, maar dan wint heel vaak dezelfde.Het is veel aardiger om de relatieve prestaties van iedereen met elkaar te vergelijken. Ik speelde vandaag beter dan ik ooit gedaan heb en jij speelde wat slechter, dus dan heb ik gewonnen. Het handicapsysteem is daarbij behulpzaam.

Hoe werkt het handicapsysteem?
Wanneer je een golfvaardigheidsbewijs hebt gehaald, mag je de echte golfbaan op en kan je je eerste rondje van 18 holes spelen. Gemiddeld genomen moet zo'n rondje in 72 slagen. De profs draaien daar hun hand niet voor om (figuurlijk gesproken dan), maar voor beginners is dat ondoenlijk. Zij krijgen 36 slagen mee. Over elke hole mogen ze 2 slagen meer doen. Kan de eerste hole normaal gesproken in 4 slagen (de par is 4) dan mag de beginner er 6 slagen over doen. Hij wordt geacht het in 108 slagen te doen. Speelt de prof een rondje in 72 slagen en de amateur in 107, dan heeft de amateur gewonnen. Heeft de amateur 109 slagen nodig dan wint de prof met zijn 72 slagen.

Door goed te spelen, de amateur gebruikt bijvoorbeeld maar 100 slagen in plaats van 108 kan de amateur zijn handicap omlaag brengen. Daar zijn tabellen en berekeningen voor, in dit geval wordt zijn nieuwe handicap 32 en de volgende keer mag hij nog maar 104 slagen over een rondje doen. Speel je heel slecht en kom je thuis met 120 slagen, dan gaat je handicap weer omhoog, met 0,2 of 0,1. Hoe lager je handicap, hoe beter je bent en hoe meer status je hebt. Voor een uitgebreide uitleg kan je de site van de ngf raadplegen.

Ontwikkeling van mijn handicap

handicap2012

Mooi grafiekje nietwaar?

De blauwe lijn geeft de ontwikkeling van mijn handicap weer. Je ziet dat ik begonnen ben met handicap 42 nadat ik mijn gvb en latere regelexamen behaalde, dat was in de zomer van 2006. Het duurde even voor ik een echte handicap (onder de 36) haalde, namelijk in juni 2008. Mijn eerste officiële handicap was 34,3. Op dat niveau heb ik een jaar of 2 gezeten, om in het voorjaar van 2011 een echte doorbraak te beleven en mijn handicap in één jaar te tijd met een paar tussenstappen te zien zakken van 33 naar 25. Dit jaar heb ik dat verder naar beneden weten te brengen naar 21. Je ziet na dalingen vaak weer een kleine stijging optreden. Dat is logisch. Je handicap is lager, dus krijg je minder slagen mee en moet het volgende rondje goed lopen. Dat gaat vooral in je hoofd zitten en dan lukt het juist niet.Hieronder staat hetzelfde grafiekje, daar kan je het wat beter in zien.

De rode lijn geeft het aantal stablefordpunten weer. Om je handicap te verlagen moet je er meer dan 36 hebben en bij minder dan 32 gaat je handicap weer omhoog. De meeste scores liggen tussen de 30 en 36, maar uitschieters zijn er ook.

 
  handicap

 


Contact | Actueel |Home | Geloof | Recht | Sport | Werk