Tjongie's website:
Contact | Actueel | Home | Geloof | Recht | Sport | Werk
Sport

Rapid toernooi Erasmus 15 oktober 2011

Jasper woont op 7 km en 25 minuten fietsen (hoe hard heeft hij dan gefietst) en attendeerde ons dus op dit toernooi. Van PSV DoDO deden Olger en ik ook mee. Voor mij was de voornaamste reden dat Erasmus een fusieclub is en dat onder andere NRSG Wilhelm Steinitz daarin is opgegaan. Van die club was ik van 1986 tot 1990 (bestuurs)lid en ook eens clubkampioen. Lang vervlogen tijden, maar ik zag nog wat namen van oude bekenden op hun website en dus besloot ik ook meedoen.

Rapidschaak, potjes van 20 minuten, worden vaak tactisch beslist. Ik geef hier wat voorbeelden. De diagrammen staan zo als ik er tegenaan keek.

Smit111015   Oliemans111015   Michel111015
Zwart koos voor Lxe5 en verloor. Waarom geen Pxe5?   De laatste zet van zwart was Dc6-a4. Wit ruilde dames en won toen heel snel. Wat zag zwart pas na het loslaten van de dame op a4?   Wit heeft zojuist Pf3-e1 gespeeld en zwart koos voor Tg8. Dat was niet de beste!
Olger111015   Algera1110151   Algera1110152
De laatste zet was Lc4-e2 en zwart dacht op e4 te slaan...   De zwarte dame kwam van c7, de loper van g3 en wit bood remise aan. Kon zwart op f4 slaan?   Na 1 Dd8 2 Lc5 Te8 3 Pd6 Te7 4 Tad1 Td7 5 Pc4 Dc7 6 Pe5 stond deze stelling op het bord. Zwart had kunnen winnen met .... Zwart speelde La4 en verloor.

Schaaktechnisch was het geen groot succes, ik won mijn 4 witpartijen, maar verloor de 3 zwartpartijen, maar 's morgens en 's middags sprak ik geruime tijd met Arie de Jong. Inmiddels op de grens van de 85 zoals hij zelf zei, maar nog erg goed bij de tijd. Woon je nog in het huis van je moeder (ja!) en hoe is het met de randpion op A5 (slecht, ons clubblad bestaat niet meer). Hij verzorgt al meer dan 25 jaar het clubblad van zijn vereniging! Ook sprak ik met Cor van As, een andere bekende uit die tijd. Enfin, door de gesprekjes was het een geslaagde dag. Ook was het goed eens wat extra potjes te schaken en er met Olger en Jasper uit te zijn. Moeten we eens vaker doen.

De fouten in de mijn zwartpartijen kwamen met minder dan 3 minuten op de klok, daar helpt alleen voldoende oefenen tegen. De toernooiopzet was aardig, zo'n 50 deelnemers in één groep, waardoor je tegen goede en minder goede spelers kon spelen. Het leverde het volgende aardige gesprekje op tussen Olger en zijn vermeende tegenstander in ronde 3. Die tegenstander vroeg: "vind u dat nu leuk, schaken tegen iemand met een lage elo? Ik vind het niet leuk dat ik tegen zo'n hoge elo moet". Olger pareerde: "ja hoor, we kunnen er toch een leuke pot van maken". Hij mopperde nog wat waarop ik besloot hem uit de droom te helpen: volgens mij speelt u niet tegen Olger, maar tegen mij. En laat ik nog eens bijna 100 elo-punten meer hebben! "Maar dat geeft niet" zei hij. "Heb ik net van die andere mijnheer geleerd"! En in die goede sfeer verliep het toernooi. Laatste ronde speelde ik tegen een hoofdklasser met elo 2350 en ging ik er vrij snel af. Toch leerzaam. Jasper scoorde ook 4 punten, Olger 3,5, ik zei het al, zouden we vaker moeten doen.

Tot slot nog de oplossingen van de diagrammen:
1) is een valstrik in de Pirc. Na Pxe5 komt Pd5 en wit wint. Je kan c7 niet meer dekken en de toren op a8 valt.
2) Na Dxa4 Pxa4 kwam Pd1 en het zwarte paard kan nergens meer heen. Op de volgende zet b2-b3 en kassa.
3) Net als in diagram 2 is ook hier een paard aan de rand de klos. "Een paard aan de rand is tot schand" zeiden ze vroeger al. Kan maar naar 4 velden in plaats van 8.
4) Da4+!
5) Ja, Pxf4 had gekund. Ik zag niet hoe ik na Lxb6 Pxe2 Ld4 of zo mijn paard moest redden, maar miste dat na Lxe2 gewoon Lxe4 kan!
6) Pxf4 natuurlijk en e5 valt.


Contact | Actueel |Home | Geloof | Recht | Sport | Werk